De bygger spel från Värmland

Läser i tidningen Dagens industri om det svenska spelundret. Sverige är idag långt fram vad gäller gaming. När jag pratar om gaming menar jag inte traditionella fia med knuff, monopol eller andra brädspel. Jag syftar på spel som du spelar på en stationär dator, laptop eller mobil enhet. Ett av bolagen som växt med stora framgångar är Embracer. En stor del av företagets verksamhet har varit att man köper upp gamla välkända varumärken inom gaming och ”fräschar upp” dem för dagens spelmarknad. Den senaste tiden har Embracer ökat sitt fokus på att köpa upp bolag runt om i världen som arbetar med spelutveckling och distribution. Embracers huvudkontor ligger i de värmländska skogarna, där även storägaren och företagets VD Lars Wingefors bor.

Den enorma utveckling bolaget genomfört senaste året påminner mycket om en systemintegration, där Embracer vill få ett knippe av företag att fristående kunna arbeta under samma ägarparaply.

Embracer äger kända spelvarumärken inom PC-, konsol och mobilspelssegmentet. Mobilspel spås vara den del av spelmarknaden som kommer expandera mycket i framtiden. Idag ser man att andelen kunder som spelar via sina mobiltelefoner ökar kraftigt på den asiatiska marknaden. Mobilspel kräver andra lösningar än traditionella PC- och konsolspel, du har bl.a. en mycket mindre skärm och mer begränsande spelkontroller via en mobiltelefon jämfört med en PC eller spelkonsol.

Vi nämnde tidigare systemintegration och vad det egentligen innebär är en form lösning inom IT. Systemintegration innebär att du strävar för att få flera enstaka system att arbeta tillsammans. Ofta används ett specifikt program för att lyckas med systemintegrationen.

Själv spelar jag begränsat med datorspel, mitt fokus ligger mer på UNO, poker och sänka skepp. Däremot spelar jag gärna Arkadspel när det ges chans till detta. Liseberg i Göteborg är ett bra ställe för att spela Arkadspel. Vi brukar åka till Liseberg varje sommar och spendera ett par timmar i deras spelhall.